Handhaving Wet DBA opnieuw uitgesteld

Rogier Wennink
Rogier Wennink Platform ACCT • 17 Nov 2020
Handhaving Wet DBA opnieuw uitgesteld

Update: vandaag (11 januari 2021) is de pilot met de webmodule beoordeling arbeidsrelatie (wha) gestart. Meer informatie vind je in ons artikel Webmodule beoordeling arbeidsrelatie (Wba) gelanceerd.

In de gisteren gepubliceerde Zesde voortgangsbrief “Werken als zelfstandige” schrijft minister Koolmees dat de handhaving van de Wet DBA is uitgesteld tot ‘op zijn vroegst’ 1 oktober 2021. Dit heeft te maken met het feit dat het ministerie eerst de pilot met de reeds aangekondigde webmodule wil afronden. Deze zal vermoedelijk in januari 2021 van start gaan. De webmodule wordt een online tool waarmee opdrachtgevers kunnen vaststellen of zij voor hun opdracht een zzp’ers kunnen inhuren, of dat zij iemand in loondienst moeten nemen.

Wil je meer weten over de webmodule? Op de website van ZIPconomy is een uitgebreide vraag-en-antwoord-lijst gepubliceerd over (de ontwikkeling van) deze tool.

Wel wordt er door de Belastingdienst nog steeds opgetreden bij kwaadwillendheid. Meer over het handhavingsmoratorium lees je in ons artikel ‘Vindt er nog controle plaats op de naleving van de Wet DBA?’.

Foto door Leon Dewiwje via Unsplash