Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Deze groep potentiële werknemers lijkt moeilijker aan het werk te komen. De overheid neemt daarom diverse maatregelen om werkgevers te stimuleren om ook mensen in dienst te nemen die normaliter niet of lastig in aanmerking komen voor een reguliere baan. Onder andere via het breed offensief. Meer informatie daarover lees je in ons artikel Wat is het ‘breed offensief’? In dit artikel besteden we aandacht aan de instrumenten die in het leven zijn geroepen om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.

UWV: overzicht bestaande regelingen en advieswijzer

Vanuit de overheid hebben met name de gemeente en het UWV een belangrijke rol bij het ondersteunen van werklozen bij het vinden naar een baan. Afhankelijk van de uitkering waar de werkloze onder valt kan de (toekomstige) werkgever aanspraak maken op een aantal regelingen, zoals een loonkostensubsidie, looncompensatie bij ziekte (no-riskpolis) of een proefplaatsing.

Het UWV heeft ook een speciale portal voor mensen met een arbeidsbeperking. Via deze pagina kan onder andere een ‘aanvraag beoordeling arbeidsvermogen’ worden aangevraagd. Op basis daarop kan het UWV bepalen welke vorm van ondersteuning iemand kan krijgen en van wie. Bijvoorbeeld van het UWV of van de gemeente. Er zijn drie vormen van ondersteuning:

  • een Indicatie banenafspraak;
  • een positief Advies indicatie beschut werk;
  • een Wajong-uitkering.

Om er achter te komen tot welke instantie de werkloze zich kan wenden voor ondersteuning heeft het UWV een advieswijzer gemaakt.

Platform Opnaarde100000banen.nl

Het platform Opnaarde100000banen.nl is een initiatief van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland. In het sociaal akkoord is afgesproken dat werkgevers de komende jaren 100.000 extra banen willen realiseren. Om dat doel te bereiken is dit overkoepelende platform opgericht. Het moet gezien worden als een wegwijzer die werkgevers tracht te ondersteunen om banen voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren.

Ministerie van SZW: regelhulp financieel CV

Met de tool ‘Regelhulp financieel CV’ van de Rijksoverheid kunnen zowel werknemers als werkgevers snel duidelijkheid krijgen welke financiële voordelen de werkgever tegemoet kan zien wanneer hij iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt. Wanneer de werkgever de tool gebruikt dient hij uiteraard wel over de relevante gegevens te beschikken van de werknemer in spe.

 

Foto door Neil Thomas via Unsplash