Op 1 september had 24,4 procent van de Nederlandse bevolking een migratieachtergrond; ruim vier miljoen mensen. Een groot deel daarvan (bijna 57%) heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Om dit diverse(re) deel van de bevolking ook te betrekken bij de Nederlandse culturele sector als personeel, publiek of partner is in 2011 de Code Culturele Diversiteit (CCD) gelanceerd.

De Code Diversiteit & Inclusie als handreiking

De Code Culturele Diversiteit is inmiddels vernieuwd en op 1 november 2019 onder de naam Code Diversiteit & Inclusiegepresenteerd. Deze vernieuwde, breder inzetbare gedragscode is het gevolg van het actuele debat over een inclusieve samenleving en gelijke kansen voor iedereen. Daarbij is het perspectief op het onderwerp culturele diversiteit verbreed naar diversiteit en inclusie.

De code moet gezien worden als een gedragscode van, voor en door de Nederlandse culturele en creatieve sector met als doel dat de sector de brede diversiteit van de Nederlandse samenleving representeert.

De vier P’s van de code

De toepassing van de Code Culturele Diversiteit en Inclusie is gestoeld op het ontwikkelen van beleid op basis van vier P’s: Personeel, Publiek, Programma en Partners.

  • Programma: de producten en diensten van de instelling
  • Publiek: de (eind)afnemers van de producten en diensten.
  • Personeel (inclusief de toezichthouders): alle medewerkers met een tijdelijk of vast dienstverband, vrijwilligers, stagiaires, bestuursleden, leden van de Raad van Toezicht, leden van de Raad van Advies etc
  • Partners: externe personen en organisaties waar de instelling opdrachten aan verstrekt of mee samenwerkt.

Ben ik als werkgever verplicht om de Code Diversiteit & Inclusie te hanteren?

Werkgevers in de culturele en creatieve sector hebben zelf de verantwoordelijkheid om de code al dan niet toe te passen. Het is geen wettelijk voorschrift maar een instrument van zelfregulering.. Maar let wel: steeds meer instellingen en fondsen stellen toepassing van de code verplicht bij het verlenen van een subsidie (op dit moment o.a. bij de Rijksoverheid, Rijkscultuurfondsen en enkele lokale stedelijke fondsen). Vanuit het principe ‘pas toe en leg uit’ zullen instellingen die een subsidieaanvraag doen uitleg moeten geven over hoe en in welke mate zij de code toepassen.

Hoe kan ik aan de slag met de Code Diversiteit & Inclusie?

Wil je als werkgever aan de slag met het onderwerp diversiteit en inclusie? Dan is het een goed idee om eerst de website van de Code Diversiteit & Inclusie te bezoeken. In het boekje van de code zelf vind je nog veel meer informatie over het wat, hoe en waarom omtrent de toepassing van de Code Diversiteit & Inclusie.

Handleiding ‘Groeien naar meer inclusie in de culturele sector’

Een van de stappen uit de Code Diversiteit & Inclusie is het monitoren en evalueren van het opgestelde plan van aanpak van organisaties om inclusiever te worden. Veel organisaties in de culturele en creatieve sector weten niet goed hoe ze dit moeten uitvoeren. Om dit probleem te verhelpen heeft STUDIO i door Impact Centre Erasmus laten onderzoeken hoe culturele organisaties de mate van inclusie en toegankelijkheid kunnen meten, evenals het effect van de inclusieve koers die de culturele organisaties varen:

De resultaten kunnen culturele organisaties helpen bij het optimaliseren van de inclusieve koers. Dit rapport is dan ook specifiek gericht op de medewerkers van culturele organisaties die verantwoordelijk zijn voor het implementeren, stimuleren en monitoren van inclusie. Hierbij kun je denken aan directie, HR managers of inclusiemedewerkers. 

Bron: website STUDIO i

Meer informatie over de handleiding Groeien naar meer inclusie in de culturele sector: ‘Van Theory of Change naar meetplan lees je op de website van STUDIO i.

Ga naar de website van de Code Diversiteit & Inclusie

Download de Code Diversiteit & Inclusie

Handleiding ‘Groeien naar meer inclusie in de culturele sector’

 

Foto door Tim Mossholder via Unsplash