Op deze pagina vind je een overzicht van alle modelovereenkomsten die door de Belastingdienst in het kader van de Wet DBA zijn beoordeeld en specifiek zijn bedoeld voor de culturele en creatieve sector. Voor vragen over de toepassing van een modelovereenkomst kun je onze informatie lezen over de Wet DBA/schijnzelfstandigheid.
Wanneer de opdrachtnemer en opdrachtgever deze overeenkomsten gebruiken om een contract af te sluiten dan hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen, tenzij er niet volgens de overeenkomst gewerkt wordt.
In de modelovereenkomsten zijn de artikelen met de voorwaarden die van belang zijn bij het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking (geel) gemarkeerd. De niet-gemarkeerde artikelen mogen contractspartijen aanvullen en aanpassen voor hun eigen situatie, zolang dat niet in strijd is met de gemarkeerde artikelen.
Bij gebruik van een modelovereenkomst is het verstandig om naar het kenmerknummer van de modelovereenkomst te verwijzen door gebruik te maken van de volgende tekst:
'Deze overeenkomst is gebaseerd op een overeenkomst die de Belastingdienst op [datum] heeft beoordeeld, met [nummer]. De geel gemarkeerde tekst in die modelovereenkomst hebben we ongewijzigd overgenomen. Aanpassingen in de andere tekst gaan volgens ons niet in tegen de gele tekst.'
Let op: veel modelovereenkomsten zijn de afgelopen periode 'verlopen'.
Een modelovereenkomst waarvan de geldigheidsdatum is verlopen, geeft geen zekerheid meer over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en -nemer. Controleer goed de datum op de modelovereenkomst of gebruik de algemene modelovereenkomsten op de website van de Belastingdienst.