Wat is het STAP-budget?

Rogier Wennink
Rogier Wennink Platform ACCT • 7 Dec 2020
Komt de fiscale aftrekbaarheid van scholingskosten te vervallen en wat is het STAP-budget?

Per 1 januari 2022 is de fiscale aftrekbaarheid van scholingskosten in de inkomstenbelasting vervallen. In plaats daarvan is het zogenaamde STAP-budget  geïntroduceerd: Stimulans Arbeidsmarktpositie. De reden hiervoor is dat het Kabinet wil dat meer mensen de weg vinden naar financiering voor ‘een leven lang ontwikkelen’. Men verwacht dat het STAP-budget beter bereikbaar is voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, mede doordat de subsidieregeling laagdrempeliger is dan de huidige fiscale aftrekregeling.

Met het STAP-budget krijgt iedereen (ook als men niet werkt) een individueel leer- en ontwikkelbudget die men kan gebruiken om zichzelf verder te ontwikkelen waardoor de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt wordt vergroot.

Het STAP-budget bedraagt €1.000,- (incl. BTW) per jaar. Dit budget kan bijvoorbeeld ingezet worden om een cursus te volgen waardoor iemand kan voldoen aan bepaalde beroepseisen.

Voor meer informatie over het STAP-budget en veelgestelde vragen kijk je op de speciale website van het STAP-budget of de website van de Rijksoverheid.

Lees meer:

Rijksoverheid.nl: Leven Lang Ontwikkelen

UWV: STAP-budget

Kamerbrief Voortgang subsidieregeling STAP-budget | Rijksoverheid.nl
 
Foto door Sigmund via Unsplash