Werknemer verplicht in quarantaine na vakantie? Voor wiens rekening?

Rogier Wennink Platform ACCT • 8 dec 2020
Werknemer verplicht in quarantaine na vakantie? Voor wiens rekening?

Sinds de uitbraak van het coronavirus twijfelen veel werkenden of het verstandig is om op vakantie op te nemen. Zeker wanneer zij voornemens zijn om het vliegtuig te pakken naar een zonnig oord of de caravan uit de stalling te halen en richting het zuiden te rijden. De Rijksoverheid geeft voor een groot aantal landen (wisselende) reisadviezen. De ene keer geldt ‘code oranje’ (vakantiereizen afgeraden) maar dat reisadvies kan ook snel weer veranderen naar ‘code geel’ (vakantiereizen mogelijk, er blijven risico’s). Daarnaast kan een reisadvies (plotseling) worden aangescherpt waardoor je als vakantieganger ineens in een ‘oranje land/gebied’ verblijft en er van je verwacht wordt na thuiskomst (minimaal) tien dagen in thuisquarantaine te verblijven. Voor werkgevers en werknemers is het dan ook een belangrijke vraag voor wiens rekening deze quarantaine dient te komen.

Wat is het verschil tussen een geel en oranje land?

In principe mag een werknemer zonder enige belemmering afreizen naar een ‘geel vakantieland’. Er geldt bij terugkomst geen quarantaineverplichting. Dit geldt niet bij ‘oranje landen’. De Rijksoverheid schat in dat het risico op een besmetting met het coronavirus in die landen groter is dan in Nederland. Na terugkomst uit zo’n land (bijvoorbeeld, ten tijde van de publicatie van dit artikel, voor niet-Europese landen maar ook enkele Oost-Europese landen en diverse regio’s in Frankrijk en Spanje) moet een werknemer in thuisquarantaine. Dat betekent dus dat een werknemer niet naar zijn werk kan in deze periode, zeker wanneer thuiswerken niet mogelijk is en/of andere passende werkzaamheden niet voorhanden zijn dan kan dit tot discussie leiden: moet de werknemer extra vakantiedagen opnemen (of desnoods onbetaald verlof) of moet de werkgever ‘gewoon’ het loon doorbetalen?

Doorbetalen of extra vakantiedagen opnemen?

Wanneer de werknemer afreist naar een land dat reeds bij vertrek als ‘oranje’ was bestempeld dan (is de heersende leer) heeft dat in beginsel tot gevolg dat hij geen recht heeft op loon tijdens de quarantaineperiode bij thuiskomst. De werknemer heeft een bewust risico genomen en de gevolgen daarvan zijn dan ook voor eigen rekening. Uiteraard kan de werknemer (in overleg) extra vakantiedagen opnemen. Let dan wel op dat de vakantiedagen op tijd worden aangevraagd en dat werkgever onder bijzondere omstandigheden deze (binnen twee weken) mag weigeren te verlenen. Bijvoorbeeld wanneer de bedrijfsvoering ernstig in gevaar komt door een personeelstekort en/of verwachte drukte.

Wat als het reisadvies ineens verandert van ‘geel’ naar ‘oranje’?

Mocht het reisadvies van een land tijdens het verblijf van de werknemer veranderen van ‘geel’ naar ‘oranje’ dan is het verdedigbaar dat het loon tijdens de quarantaineperiode wordt doorbetaald. De werknemer wordt namelijk buiten zijn eigen schuld om geconfronteerd met een thuisquarantaine.

Dat is tevens in lijn met het per 1 januari 2020 gewijzigde artikel 7:628 van het Burgerlijk Wetboek: “geen arbeid, wel loon, tenzij het niet verrichten van arbeid voor rekening van de werknemer moet komen” (waarmee de bewijslast op de schouders van de werkgever is komen te liggen).

Wat is het algemene advies?

Op basis van bovenstaande informatie (en de adviezen van de Rijksoverheid) verdient het aanbeveling om in principe niet af te reizen naar een ‘oranje land’. Mocht werknemer dit toch doen, dan dient de quarantaineperiode voor rekening van de werknemer te komen. Het is aan te raden om voor vertrek de reisadviezen en informatie van de Rijksoverheid te controleren, ook over de (verplichte) thuisquarantaine heeft de Rijksoverheid uitgebreide informatie gepubliceerd op hun website. Tevens is er een app beschikbaar waarop de meest actuele status van een (vakantie)land kan worden gecontroleerd.

 

Foto door Priscilla Du Preez via Unsplash