Online HR-themasessie over 'ongewenste omgangsvormen'

Mirjam van Zaalen
Mirjam van Zaalen

Op 8 februari 2022 organiseert digiPACCT een online HR-themasessie over 'ongewenste omgangsvormen'. Centraal staat de rol en functie van de vertrouwenspersoon in relatie tot HR en P&O.

Heb je vragen over dit onderwerp? Wil je mee discussiëren of relevante informatie delen, ga dan naar: https://www.digipacct.nl/onderwerp/live-ongewenste-omgangsvormen-en-de-…


We beginnen 8 februari om 10.00 uur. De online sessie is via Microsoft Teams bij te wonen, klik op de volgende link of kopieer en plak deze in je browser: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MWIxOWNjZmItNmZl…

Tip: check voor de zekerheid of je beschikt over de laatste versie van Microsoft Teams om verbindingsproblemen te voorkomen

Aanleiding voor de themasessie is de bijdrage van Martine Fransman (Cultuur+Ondernemen/Governance Code Cultuur) tijdens de online themasessie over de drie culturele codes op 11 november 2021. Tijdens de bijdrage van Martine werd het onderwerp 'sociale veiligheid' besproken en daaruit kwamen zeer uiteenlopende vragen naar voren over de rol van de vertrouwenspersoon, zoals 'ben ik verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben binnen mijn organisatie?', 'moet de vertrouwenspersoon gecertificeerd zijn?' en 'wat is de rol van Mores.online?' Tijdens deze themasessie 'ongewenste omgangsvormen' gaan we dieper op deze vragen in.

Deze themasessie sluit aan op het congres 'Veilig de vloer op' dat de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) op maandag 16 mei 2022 organiseert in samenwerking met Platform ACCT en Mores.online. Dit congres gaat over sociale veiligheid en is voornamelijk bedoeld voor beleids- en 'mede-mogelijk-makers' uit de culturele en creatieve sector. In aanloop naar dit congres besteden we alvast aandacht aan dit onderwerp door met deelnemers van digiPACCT (digitaal) aan tafel te gaan om te kijken hoe het beleid zich vertaalt naar de praktijk.

Panel
Voor deze sessie hebben we enkele experts uit het veld gevraagd om hun kennis en ervaring te delen omtrent de rol van de vertrouwenspersoon.

Zo schuift Leo ten Brink aan om een juridisch kader te scheppen rondom de functie van de vertrouwenspersoon. Leo is juridisch adviseur, gespecialiseerd in het arbeids- en ambtenarenrecht en oud-voorzitter van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Leo heeft in de jaren ’80 een belangrijke rol gespeeld bij het eerste strafontslag in Nederland, bij de overheid, wegens seksuele intimidatie.

Janke Dekker zal vertellen over de rol van Mores.online in de culturele sector. Dit relatief jonge meldpunt heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot het centrale punt voor klachten omtrent ongewenste omgangsvormen in de sector. Janke is voorzitter bij Mores.online en werkt tevens als actrice, televisiepresentatrice en theaterproducent. Inmiddels hebben tientallen brancheorganisaties en organisaties/ondernemingen/producenten en professionals zich aangesloten bij Mores.online. Zij hebben allen de Regeling Optreden tegen Ongewenste Omgangsvormen ondertekend.

 

Foto door Sam Moqadam via Unsplash