Doorgaans is arbeidsongeschiktheid voor zowel werkgever als werknemer geen pretje. Naast een loondoorbetalingsverplichting kan met name voor kleine(re) werkgevers de re-integratieverplichting ook nog eens een grote belasting vormen. In dit artikel leggen we uit hoe deze verplichting eruit ziet en hoe de werkgever hier het beste mee om kan gaan.

Heeft de werkgever een verplichting om de werknemer te laten re-integreren?

Wanneer een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is dan moet de werkgever goed opletten. De werkgever heeft namelijk een inspanningsverplichting om de zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. De werknemer is verplicht om gehoor te geven aan redelijke maatregelen en voorschriften van de werkgever, tenzij hij een deugdelijke grond heeft om dit niet te doen.

Het is dan ook de primaire taak van de werkgever om te zorgen voor een tijdig en adequate verzuim- en re-integatieaanpak. Deze regels zijn vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter, de Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar en de Beleidsregels beoordelingskader poortwachter. Wanneer het UWV van mening is dat de werkgever zich – na twee jaar arbeidsongeschiktheid van de werknemer – niet voldoende heeft ingespannen om de werknemer te laten re-integreren, dan kan zij de werkgever verplichten om het loon van de werknemer langer door te betalen. Deze verplichte, zogenaamde loonsanctie kan maximaal een jaar duren. Gedurende de loonsanctie is ontslag van de werknemer niet mogelijk. 

Wat als de werkgever door de bomen het bos niet meer ziet?

Bovenstaande klinkt als een flinke verantwoordelijkheid, en dat is het misschien ook wel. De werkgever kan het zich iets makkelijker maken door zich te houden aan een stappenplan. Hiervan zijn er meerdere beschikbaar op het web maar wellicht de meest toegankelijke, betrouwbare en overzichtelijke versie is die van het UWV zelf. Het UWV deelt het stappenplan in naar de volgende vijf onderwerpen:

  • Probleemanalyse
  • Plan van aanpak
  • Voortgangsgesprekken met werkgever
  • Eerstejaarsevaluatie
  • Eindevaluatie en re-integratieverslag

Daarnaast geeft de ‘Werkwijzer Poortwachter’ (de opvolger van de ‘Werkwijzer RIV-toets in de praktijk’) een nog veel uitgebreidere toelichting. Deze werkwijzer is echter minder geschikt voor de (kleinere) werkgever aangezien het document meer een handreiking is voor arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen.

Ten slotte biedt ArboNed met de op hun website gepubliceerde tijdlijn een goede visuele weergave van het stappenplan aan.

Hoe toetst het UWV of een werkgever voldoende heeft gedaan?

De toetsingsvolgorde van het UWV gaat als volgt:

  1. Is het resultaat van de re-integratie bevredigend?
  2. Zo niet, heeft de werkgever zich voldoende ingespannen?
  3. Zo niet, heeft de werkgever daar een deugdelijke grond voor?

Wanneer bovenstaande antwoorden negatief worden beantwoord dan kan het UWV overgaan tot het opleggen van een verlengde loondoorbetalingsverplichting.

Re-integreren tijdens mijn ziekte | UWV

Wet verbetering poortwachter | Arboned

 

Foto door Priscilla Du Preez via Unsplash